Πως γίνεται η συλλογή του μελιού

Τρυγητός ή τρύγος είναι η εξαγωγή του μελιού από την κυψέλη και η φυγάδευση του προς καταναλωτική κατεύθυνση.

Η εξαγωγή του μελιού είναι η διαδικασία κατά την οποία συγκομίζουμε μέλι από κηρήθρες σφραγισμένες με ώριμο -έτοιμο μέλι.

Επιλέγουμε προσεκτικά τα πλαίσια που είναι έτοιμα για συλλογή .Αφαιρούμε τις μέλισσες πολύ προσεκτικά για να μη πληγώσουμε τις εργάτριες μέλισσες και κυρίως τη βασίλισσα. Μεταφέρουμε όλα τα πλαίσια σε μια άλλη άδεια κυψέλη όπου οι μέλισσες κ άλλα έντομα δεν μπορούν να εισέλθουν.

Αφού μεταφέρουμε τις κυψέλες με τα πλαίσια σε κλειστό χώρο, με τη βοήθεια ενός θερμαινόμενου μαχαιριού οι κηρήθρες ξεσφραγίζονται (απολεπίζονται) και τοποθετούνται σε μια μηχανή που λέγεται μελιτοεξαγωγέας που είναι και το κύριο εργαλείο του τρύγου . Η λειτουργεία του στηρίζεται στη δυνατότητα εξαγωγής του μελιού από τα κελιά των κηρήθρων με τη φυγόκεντρο δύναμη. Όταν τελειώσει η όλη διαδικασία ανοίγουμε την κάνουλα από τη βάση του εξαγωγέα κ το μέλι τοποθετείται σε βαρέλια φιλτραρίσματος ώστε να απομακρυνθούν ξένα σώματα (μέλισσες , κόκκοι γύρης , κερί)  και αργότερα αποθηκεύεται σε δοχεία συλλογής μελιού.

Στο τέλος αφού μεταγγιστεί σε μεγάλα βαρέλια ωρίμανσης είναι έτοιμο για να συσκευαστεί και να φτάσει στο τραπέζι του καταναλωτή αγνό κ φυσικό.

Αφήστε μια απάντηση