ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΛΑΔΙ

Το λάδι είναι το υγρό που προέρχεται από τους καρπούς της ελιάς.
Ο λεγόμενος υγρός χρυσός της μάνας γης.

ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ αποκαλείται το ελαιόλαδο που προέρχεται απευθείας από τον καρπό της ελιάς  χωρίς καμία επεξεργασία εκτός από την έκθλιψη του καρπού και το φιλτράρισμα και με πολύ χαμηλές οξύτητες.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΘΛΙΨΗΣ

ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ: γίνεται η συγκομιδή της ελιάς και αμέσως μετά οι ελιές μεταφέρονται στο ελαιοτριβείο . Η σωστή μεταχείριση του καρπού της ελιάς κατά τη συλλογή κ μετά μέχρι την ελαιοποίηση τους είναι σημαντική για τη διατήρηση της οξύτητας σε χαμηλά επίπεδα.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΑΣΗ: Αφού οι ελιές έρθουν στο χώρο του ελαιουργείου μπαίνουν σε μια μεγάλη χοάνη κ με το αναβατόριο πηγαίνουν στο αποφυλλωτήριο για να καθαριστούν από τα κλαδιά κ τα φύλλα. Στη συνέχεια οι ελιές πέφτουν στο πλυντήριο ελαιόκαρπου όπου γίνεται ολική απομάκρυνση του χώματος και άλλων ξένων σωμάτων. Με το σύστημα πλύσης που διαθέτουν τα μηχανήματα μας, το νερό κατά την ανακυκλοφορία του στο σύστημα μέσω φίλτρου απομακρύνει τα ξένα σώματα, εγγυώντας  με αυτό τον τρόπο την κυκλοφορία καθαρού νερού στη δεξαμενή του πλυντηρίου. Αφού οι ελιές πλυθούν κ καθαριστούν πηγαίνουν για ζύγιση κ κατόπιν προς άλεση. 

ΤΡΙΤΗ ΦΑΣΗ : Η έκθλιψη του καρπού γίνεται στους θραυστήρες  ή αλλιώς σπαστήρες. Οι θραυστήρες είναι με μονό η διπλό πλέγμα για να ταιριάζουν με τις διαφορετικές ποικιλίες ελιάς κ εκεί μέσα συνθλίβονται κ γίνεται ένας πολτός ελιάς. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται η έκθλιψη του καρπού της ελιάς σε πολτό. 

ΤΕΤΑΡΤΗ ΦΑΣΗ: Η πολτοποιημένη ελιά πηγαίνει για ζύμωση στους μαλακτήρες οι οποίοι είναι μονάδες εξολοκλήρου από ανοξείδωτο χάλυβα με διπλά τοιχώματα για την κυκλοφορία ζεστού νερού. Κάθε μονάδα μάλαξης έχει θόλο επιθεώρησης ,υλικό τζαμιού που δεν θολώνει και σύστημα LED για εύκολη επιθεώρηση στο εσωτερικό του μαλακτήρα. Κάθε ανεξάρτητη μονάδα είναι προκαθορισμένη για λειτουργεία κάτω από διαφορετικές θερμοκρασίες και ταχύτητες εξοπλισμένη με αισθητήρες στάθμης και θερμοκρασίας, με αυτόματη βαλβίδα από ανοξείδωτο χάλυβα για την εκκένωση της πάστας -ζύμης. Κάθε μονάδα έχει σύστημα πλύσης που μπορεί να λειτουργήσει κατόπιν αιτήματος η μετα από κάθε διαδικασία παρτίδας. ( να σημειωθεί ότι σε κάθε μονάδα μάλαξης ο παράγωγος μπορεί να καθορίσει τη θερμοκρασία που επιθυμεί για να γίνει η ανάδευση της ζύμης.) Η συνιστάμενη θερμοκρασία είναι κατά μέσο όρο 28 βαθμοί κελσίου και ο χρόνος διάρκειας της ζύμωσης από 35 λεπτά έως 1 ώρα. Εξαρτάται από τη θερμοκρασία που έχει καθοριστεί σε κάθε μονάδα μάλαξης.

ΠΕΜΠΤΗ ΦΑΣΗ Στη συνέχεια με τη χρήση του DECANTER PIERALISI SPI 333S και με τη βοήθεια της φυγόκεντρου δύναμης το ελαιόλαδο διαχωρίζεται από τη ζύμη κ τον πυρήνα και πηγαίνει στο διαχωριστήρα όπου καθαρίζεται το λάδι 100% από όλα τα υπόλοιπα υγρά για να έχουμε ένα καθαρό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.