Ελιά – Συμβολισμός και ιστορία

ΣΥΜΒΟΛIΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ

Η ελιά είναι το δέντρο του καλού, ταυτισμένο με την αναγέννηση και το φώς . Σύμβολο της γαλήνης ,της γονιμότητας ,της προστασίας. Αποτελεί το σύμβολο της Ειρήνης, της Σοφίας  και της νικης.Της αθανασίας και της ευφορίας.

Για τους αρχαίους Έλληνες η Ελιά συμβολίζει  το Ολυμπιακό ιδεώδες, γι’ αυτό τους Ολυμπιονίκες τους στεφάνωναν με ένα στεφάνι από κλαδιά ελιάς << ο κότινος>> που υπήρχε στην Αρχαία Ολυμπία μέσα στο ναό της Ηρας η Καλλιστέφανος Ελαία όπως ονομαζόταν. Ως βραβείο έπαιρναν ελαιόλαδο.

ΠΩΣ ΕΦΤΑΣΕ Η ΕΛΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

Σύμφωνα με τη μυθολογία  την ελιά έφερε στους Έλληνες η θεά Αθηνά   η οποία δίδαξε και την καλλιέργεια της. Στην Ακρόπολη υπήρχε η πρώτη Ιερή Ελιά που η θεά Αθηνά χάρισε στους Έλληνες. Στην Ακαδημία οι δώδεκα ιερές ελιές και ο ιερός ελαιώνας από τον οποίο προερχόταν το λάδι που δινόταν σαν έπαθλο στους νικητές των Παναθηναίων.

Σύμφωνα με τον Όμηρο η ελιά ονομαζόταν το υγρό χρυσάφι της διατροφής.

Ο Αριστοτέλης θεωρούσε την καλλιέργεια της Ελιάς επιστήμη.

Ο Ιπποκράτης χρησιμοποιούσε το λάδι ελιάς ως φάρμακο.

 Η αρχαιότερη ελιά του κόσμου βρίσκεται στο χωριό Βούβες του Δήμου Κολυμπαρίου, στα Χανιά. Έχει περίμετρο κορμού 12,5 μέτρα, διάμετρο 3,64 μέτρα και το εμβαδόν της είναι 11,45 τμ . Χρονολογείται ότι είναι περίπου 2.500- 5.000 ετών. Η σημασία της επισημάνθηκε το 1922 από το νομαρχιακό σύμβουλο Πολυχρόνη Πολυχρονίδη και η ελιά ανακηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο της φύσης με αρ. απ.105497/6459/1986 (656/ΤΒ/1986). Σαν ελιά συμμετείχε σε τέσσερις Ολυμπιάδες, καθώς στους νικητές των Μαραθώνιων Δρόμων του 2004 στην Αθήνα ,το 2008 στο Πεκίνο ,το 2012 στο Λονδίνο και το 2016 στο Ρίο Ντε Τζανέιρο απονεμήθηκαν ΚΟΤΙΝΟΙ από τα κλαδιά της.

Ο Ιωάννης Πολέμης, είχε γράψει για την ελιά τους πανέμορφους στίχους:

«Ευλογημένο να’ ναι ελιά το χώμα που σε τρέφει

κι ευλογημένο το νερό που πίνεις απ’ τα νέφη,

κι ευλογημένο τρεις φορές αυτός που σ’ έχει στείλει,

για το λυχνάρι του φτωχού, για του αγίου το καντήλι»