Μέλισσα – Όσα πρέπει να γνωρίζεις

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ

Η μέλισσα ζει στη γη το λιγότερο 15 εκατομμύρια χρόνια και θεωρείται από τους πιο παλιούς κατοίκους της Γης που εξακολουθεί να υπάρχει ακόμα και σήμερα. Είναι από τα ελάχιστα είδη εντόμων που ο άνθρωπος προσπάθησε να εκμεταλλευτεί βλέποντας ότι θα είχε κάποιο οικονομικό όφελος.

ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ

Ο εγκέφαλος της μέλισσας έχει μέγεθος ενός σπόρου σουσαμιού. Το σώμα της αποτελείται από το κεφάλι ,το θώρακα και τη γαστέρα. Στο κεφάλι τους υπάρχουν δυο σύνθετοι οφθαλμοί στα πλάγια και τρία απλά στο επάνω μέρος. Από το τμήμα που βρίσκεται ανάμεσα στους οφθαλμούς εξέχουν δυο κεραίες στις οποίες πάνω τους βρίσκονται διάφορα αισθητήρια όργανα. Στο μπροστινό τμήμα του θώρακα έχει δυο ζεύγη μεμβρανωδών φτερών. Η γαστέρα είναι χωρισμένη σε δακτυλίους που ανάμεσα τους βρίσκονται οι κηρογόνοι αδένες. Ο τελευταίος από τους δυο δακτυλίους έχει το κεντρί. Τα αρσενικά τα οποία ονομάζονται Κηφήνες δεν διαθέτουν ούτε κηρογόνους αδένες ούτε Κεντρί.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ

Οι μέλισσες ανήκουν στην κατηγορία των εντόμων που έχουν σαφή ιεράρχηση και ζουν σε μεγάλες οικογένειες μέσα σε κυψέλες. Σε κάθε οικογένεια υπάρχει μια βασίλισσα που έχει μοναδική αποστολή να εξασφαλίζει τον πολλαπλασιασμό της οικογένειας . Καθημερινά μπορεί να γεννάει 1500 αυγά επι δύο έως πέντε έτη. Η οικογένεια της μέλισσας έχει μερικούς αρσενικούς τους κηφήνες. Αυτοί αποτελούν το 10% της κυψέλης και έχουν μοναδικό σκοπό να γονιμοποιήσουν τη βασίλισσα μόνο μια φορά. Μετά τη γονιμοποίηση της βασίλισσας οι κηφήνες πεθαίνουν.

Τέλος η κάθε οικογένεια αποτελείται από χιλιάδες μέλισσες οι οποίες στην πλειοψηφία τους είναι στείρες και λέγονται εργάτριες. Αυτές αποτελούν το βασικό πληθυσμό και έχουν πολλές αποστολές , με πρώτη τη δημιουργία των αποθεμάτων  τροφής , τον καθαρισμό της κυψέλης , την φροντίδα και περιποίηση των προνύμφων ,την φροντίδα της βασίλισσας, το κτίσιμο των κελιών , τη συλλογή τροφής , γύρης και τη  φύλαξη της κυψέλης.

Η θερμοκρασία του γόνου της κυψέλης είναι ιδιαίτερα σημαντική και για το λόγο αυτό Οι μέλισσες διατηρούν τη θερμοκρασία της κυψέλης μεταξύ 32 και 35 βαθμών κελσίου.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΗΚΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ

Οι μέλισσες ξεχωρίζουν μεταξύ τους. Οι εργάτριά είναι πιο μικρή από τον κηφήνα και τη βασίλισσα και πιο αδύνατη .Η βασίλισσα έχει πιο μεγάλο μήκος ενώ ο κηφήνας είναι κοντός,χοντρός και σκούρος και δεν έχει κεντρί σε αντίθεση με τις εργάτριες και τη βασίλισσα. ΟΙ βασίλισσες το κεντρί τους το χρησιμοποιούν μόνο ενάντια σε άλλες βασίλισσες και δεν αποκολλάται  από το σώμα τους σε αντίθεση με τις εργάτριες. Οι βασίλισσες και οι εργάτριες προέρχονται από γονιμοποιημένα αυγά ενώ οι κηφήνες όχι.

Από το ίδιο αυγό είναι δυνατό να δημιουργηθεί βασίλισσά ή εργάτρια . Η διαφοροποίηση είναι αποτέλεσμα μιας ειδικής διατροφής που λαμβάνουν οι βασίλισσες από τη στιγμή που θα βγουν από το αυγό μέχρι να μεταμορφωθούν σε τέλειο έντομο. Τρέφονται αποκλειστικά και μόνο από ένα πολτό το λεγόμενο βασιλικό πολτό. Ο βασιλικός πολτός είναι στην πραγματικότητά αδενικό έκκριμα  των εργατριών του οποίου η ακριβής σύνθεση μέχρι σήμερα δεν έχει προσδιοριστεί .