Τα συστατικά του μελιού είναι νερό (φυσική υγρασία) , φυσικά σάκχαρα ,οργανικά οξέα, πρωτεΐνες , μέταλλα , ιχνοστοιχεία , διάφοροι αντιβιοτικοί και βιολογικοί παράγοντες γυρεόκοκκοι του μελιού.
Οι μέλισσες συλλέγουν νέκταρ από τα λουλούδια και τα φυτά και το βάζουν στο στομάχι τους και στη συνέχεια το τοποθετούν στη κυψέλη όπου χάνει την υγρασία και φτάνει στη συνηθισμένη υγρασία του μελιού από 14-18%. Το μέλι είναι από τις πιο πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά τροφές, αφού περιέχει 180 διαφορετικές ουσίες οι οποίες συνυπάρχουν, συνδέονται και συλλειτουργούν μεταξύ τους με τέτοιο τρόπο ώστε όχι μόνο κανείς να μην έχει καταφέρει να τις φτιάξει τεχνητά, αλλά και να καθιστούν το μέλι ένα φυσικό βιολογικό προϊόν, με τεράστια οφέλη στην υγεία, σωματική και πνευματική, αλλά και στη μακροζωία των ανθρώπων.